Half-Life 2

Half-Life 2 logóMi az az RSS?    RSS News Feed    RSS News Feed    RSS News Feed

Az angol mozaikszó a Rich Site Summary illetve a Real Simple Syndication kifejezésekből ered. Az RSS egy olyan XML szabványú szolgáltatás, amely az egyes weboldalakon megjelenő aktuális hírek vagy cikkek továbbítását célozza (cím, szerző, kategória, rövid tartalom és link). Az RSS-értesítőket logóval vagy RSS-linkkel szokták jelölni azok a weboldalak, amelyek ilyen szolgáltatást kínálnak.


Az RSS használatának előnyei

Az RSS előnye a hírlevelekkel szemben az, hogy nem igényli a felhasználó részéről, hogy neki bármilyen személyes adatát meg kelljen adnia, beleértve az e-mail-címét is. A technológia ráadásul folyamatos frissítést tesz lehetővé, és a felhasználó akár a saját munkaasztalán is olvashatja az aktuális híreket, RSS-olvasó programja segítéségével.


Hogyan működik?

Az RSS News Feedhez többféleképpen is hozzájuthatunk. Itt most segítségképpen két megoldásról ejtünk szót.

iGoogle
Az egyik lehetőség, ha webes felületet használunk. Vegyük például a népszerű iGoogle-t! Bejelentkezásünk után láthatjuk, hogy már "gyárilag" is különböző funkciójú ún. modulok állnak rendelkezésünkre. Jobb oldalon találunk egy "Új elemek hozzáadása" nevű linket, amelyre rákattintva lehetőségünk van hozzáadni személyes oldalunkhoz egy (vagy több) RSS-olvasót. Kattintás után írjuk a "Keresés a modulok között" nevű keresőmezőbe, hogy "Slim RSS reader"! (Természetesen sok ilyen célú modul létezik, ez csupán egy példa.) A találatok alatt szerepel egy "Hozzáadás most" nevű gomb. Kattintsunk rá valamelyikre! (Ezen a ponton nem kell törődnünk a modul tartalmával.) Visszatérve az iGoogle főoldalára, láthatjuk új modulunkat, amely alkalmas, hogy megtöltsük a minket érdeklő hírekkel. Kattintsunk a modul jobb felső sarkán lévő lefelé nyíl ikonra, majd válasszuk a "Beállítások szerkesztése" menüpontot! A megjelenő ablakocskában a legfelső mezőben megadhatjuk a megfelelő címet, alatta pedig az RSS Feed linkjét. Tehát itt adjuk meg, hogy milyen oldalt ellenőrizzen az RSS-olvasó időről időre. Majd az alsó mezőben azt határozzuk meg, hogy egyszerre hány hírt akarunk látni (a legutóbbi ötöt, hatot, tízet...). Beállításainkat elmentjük, a modul pedig azonnal munkához lát, és már adagolja is a friss, ropogós információt.

Mozilla Thunderbird
A másik megoldás az, ha egy levelező kliensprogramot használunk az RSS News Feed olvasására is. Lássuk, hogy működik mindez a Mozilla Thunderbirdben! Mindössze annyi a dolgunk, hogy készítünk egy erre a célra alkalmas postafiókot. Ennek módja (a v3.0 alapján):
Fájl menü --> Új --> Más fiókok --> Blogok és hírforrások
Ezek után kattintsunk a "Tovább" gombra! Most megadhatjuk új postafiókunk nevét tetszés szerint, majd ismét kattintsunk a "Tovább" gombra! Ellenőrzés után a "Befejezés" gomb következik. Hogy híreket is rendelhessünk új fiókunkhoz, kattintsunk jobb egérgombbal annak nevére a bal oldali, mappákat tartalmazó oszlopban, majd a felugró menüből válasszuk a "Feliratkozás..." pontot. A megjelenő ablakban kattintsunk a "Hozzáadás" gombra! Az újonnan felugró kis ablakban kell megadni az RSS Feedre mutató linket. Végül nyomunk egy "OK"-t, az ablakot pedig - ha nem akarunk már több hírekre feliratkozni - bezárhatjuk.


Lambda RSS
Nem maradt más hátra, mint hogy közöljük a Lambda Szinkroncsoport RSS News Feedjéhez tartozó linket.
Ez pedig a kövekező:
http://www.hl2hun.hu/hl2hun-RSS.xml   

RSS News Feed
Bookmark and Share

Oldalunkat támogatja a